Tara: Ethiopia
Regiune: Guji
Statia de spalare: Kayon BIO
Procesare: Spalata
Varietate: Heirloom
Altitudine: 2200 m
Punctaj: 88
Anul recoltei: 2022
Ferma de cafea din Kayon a fost
infiintata in 2012 avand ca scop principal producerea cafelei de specialitate
intr-un mod cat se poate de responsabil atat din punct de vedere social dar si ecologic. Ferma
este situata in partea de sud a Ethiopiei, in regiunea Oromia, zona Guji. Din punct de vedere istoric, a fost exportata mult timp ca tip Sidamo,
dar dupa multi ani de lobby, guvernul ethiopian i-a acordat lui Guji
propria sa distinctie geografica.
In ultimul timp au fost plantati noi
arbori de cafea Heirloom pe acest teren de aproximativ 240 de hectare, un sol foarte
fertil de argila nisipoasa, la umbra unei paduri naturale.
De mentionat este faptul ca la ferma sunt folosite doar procese organice ca sursa de ingrasamant. Cafeaua este recoltata din octombrie
pana in februarie de catre oamenii din satele locale. Ciresele de cafea proaspat culese sunt spalate cu
boabele cu densitate redusa fiind canalizate pentru o calitate
inferioara. Cafelele curate de inalta calitate sunt apoi asezate pe
paturi ridicate, unde timp de aproximativ 12 pana la 20 de zile de
uscare sunt rasucite meticulos manual si preluate pentru a elimina
boabele defecte.