250g | Note de: Floral, Lemon tart, Spicy|Textura lejera, aciditate malica
Tara: Ethiopia
Regiune: Yirgacheffe
Statia de spalare: YirgaCheffe
Procesare: Fully washed, Sun dried
Varietate: Heirloom
Altitudine: 1850 m
Punctaj: 85
Anul recoltei: 2023
Etiopia
Etiopia este al șaptelea cel mai mare producător mondial de cafea și principalul din Africa , jumatate din productie fiind consumata intern.
Etiopia este de fapt locul de naștere al Coffea arabica , planta originală de cafea [1] . De aici, tocmai de pe teritoriul „Kaffa”, s-a răspândit apoi în toată lumea.
Cafeaua este la ea acasă. Aici arborii cresc natural, sub formă de păduri de cafea (ori altfel spus, așa cum noi avem păduri de foioase și de conifere, și livezi de meri și vișini, etiopienii au păduri de arbori de cafea).
Etiopia este o țară cu o bogată cultură a cafelei, iar modul în care se produce aceasta nu s-a schimbat foarte mult din secolul 10 până în prezent. Aici localnicii merg la cules, cireșele de cafea fiind alese și culese manual.
Cafeaua este procesata atat natural cat si spalata. In functie de modul de procesare gustul difera de la gustul usor astringent al cafelei naturale catre aromele fructate si citrice ale celei washed.
Metoda uscată constă în lăsarea cireșei de cafea în înveliș, la soare, vreme de 2-4 săptămâni.
Procesarea umedă presupune spălarea cireșelor de cafea în cantități foarte mari de apă, după ce li s-au îndepărtat câteva dintre straturile de înveliș (cascara).
Datorita faptului ca aici arborii cresc natural si sunt variati, atunci cand boabele sunt adunate in acelasi loc rezulta combinatii minunate, extrem de aromate.
Notele de degustare ale cafelelor etiopiene difera functie de zona de unde sunt recoltate.
In sud sunt cultivate cafelele Sidamo, pline si complexe avand corp bine conturat si accente de gust surprinzatoare. Similare cafelelor Yirgacheffe insa cu un raport mai bun prêt – calitate.
In regiunea de est procesarea naturala a cafelei Harrars da acesteia tonurile fructate sau vinoase, note complexe de afine, aciditate stralucitoare cu un corp mediu spre greu.
Cafeaua Harrar este un soi salbatic distinctiv specific regiunii si este prelucrata manual de localnici.
Regiunea de vest produce boabe de cafea Ghimbi care se remarca prin aciditatea lor ridicata si complexitatea gustului si aromelor.
Este prajita omniroast fiind recomandata oricarui tip de preparare.
De ce proaspat prajita
Diferenta principala intre o cafea proaspat prajita artisanal si cafeaua cu brand sau comerciala este GUSTUL.
Diferenta vine in primul rand din filosofia de vanzare ale celor doua tipuri de cafele, una este orientata spre volum, iar cealalta este orientata spre calitate.
Date fiind necesarul de volum al cafelei comerciale, costurile de marketing si limitarile logistice, companiile opteaza pentru achizitii foarte mari de acelasi tip de cafea verde (uneori de calitate medie spre joasa), grade de prajire mai intense care sa asigure o viata la raft cat mai lunga si un gust constant pe termen lung.
Prin comparatie, prajitoriile artizanale folosesc cafele de calitate superioara, provenite din loturi mici, cu caracteristici speciale in ceea ce priveste gustul si aroma. Cafeaua artizanala ofera o varietate foarte mare a gustului si aromei datorita calitatii intrinseci a boabelor de cafea de origini si a modului de prajire.
Microprajitoriile prajesc cafeaua pentru a optimiza gustul functie de particularitatile soiurilor dar si functie de modul de preparare. Proprietatile aromatice ale cafelei se modifica in timp si se estompeaza pe masura ce trece mai mult de cand a fost prajita.
Prajirea mai intensa a cafelei comerciale mascheaza defectele prezente in boabele verzi, prezente la cafelele de calitate inferioara si afecteaza proprietatile aromatice deoarece uleiurile volatile, care dau gustul cafelei, sunt înlocuite cu un gust unic și binecunoscut de multă lume și anume cel amărui, ars, pământiu.
Prajitoriile artizanale comercializeaza produsele la cateva zile de la prajire pastrand toate proprietatile aromatice ale cafelei.